Πουλήστε προϊόντα κατασκευάζοντας ένα e-shop στο Facebook
Είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι περισσότεροι από εσάς δεν γνωρίζεται ότι υπάρχει η δυνατότητα κατασκευής e-shop μέσα από το Facebook. Εάν έχετε φυσικά προϊόντα όπως μπλουζάκια, cd, ηλεκτρονικές συσκευές, τότε σας δίνεται η δυνατότητα να δημιουργήσετε μία e-shop πλατφόρμα που θα πουλάτε τα προϊόντα σας. Πριν σας δείξω πως να κατασκευάσετε ένα e-shop στο Facebook, θα ήθελα να τονίσω ότι σε καμία περίπτωση δεν συνιστώ να ακολουθήσετε αποκλειστικά αυτή τη μέθοδο για την προώθηση του e-shop σας ή της επιχείρησης σας γενικότερα. Θα ήθελα επίσης να τονίσω ότι είναι απαραίτητο να έχουμε και ένα δικό μας e-shop ακόμη και αν αποφασίσουμε να προβούμε στην κατασκευή e-shop μέσα από το Facebook. Οι κύριοι λόγοι που είναι απαραίτητοι να έχουμε μια δική μας ιστοσελίδα ή e-shop έχουν αναλυθεί και σε άλλες δημοσιεύσεις στο ifeed, παρόλα αυτά πριν αναλύσω τον τρόπο για να κατασκευάσετε ένα e-shop στο facebook, θα επαναλάβω τους λόγους που είναι απαραίτητο να έχουμε το δικό μας e-shop.
1. Προσπαθώντας να πουλήσουμε ένα προϊόν αποκλειστικά μέσω του Facebook, ουσιαστικά περιορίζουμε τη δυνατότητα να διαφημιστούμε και σε άλλα μέσα. Σκοπός μας είναι να κατασκευάσουμε ένα e-shop για να αυξήσουμε τις πωλήσεις τις επιχείρησης μας και όχι να στηριχτούμε αποκλειστικά σε αυτό.
2. Το περιεχόμενο που έχουμε στο Facebook δεν μας ανήκει. Ανά πάσα ώρα και στιγμή οι κανόνες αλλάζουν και για τον οποιοδήποτε λόγο μπορεί να σας απαγορεύσουν τον λογαριασμό σας. Αν έχετε στηρίξει επομένως την επιχείρηση σας αποκλειστικά στο Facebook, τότε κινδυνεύεται να χάσετε τη μοναδική μέθοδο διαφήμισης.
3. Το Facebook έχει αποδειχτεί ότι δεν είναι και το πιο ασφαλές σύστημα με ότι αυτό συνεπάγει…
4. Ανάλογα με την πλατφόρμα που θα επιλέξουμε υπάρχει και περιορισμός στα Gateways, κάτι το οποίο δεν είναι ότι το καλύτερο. Οι περισσότεροι Έλληνες αγοράζουν με αντικαταβολή, οπότε αν η πλατφόρμα που θα κατασκευαστεί το e-shop σας υποστηρίζει μόνο paypal, τότε αυτομάτως χάνετε μεγάλο ποσοστό πελατών.
Ας δούμε τώρα τον τρόπο κατασκευής e-shop βασισμένο στο Facebook. Το πρώτο βήμα είναι να μεταβείτε στο payvment και να εγκαταστήσετε την εφαρμογή. Αυτή η εφαρμογή είναι δωρεάν και μπορείτε να αποκτήσετε άμεσα και γρήγορα το δικό σας e-shop.
Αφού εγκαταστήσετε την εφαρμογή θα δείτε ένα παράθυρο όπως το παρακάτω. Εδώ μπορείτε να κάνετε ρυθμίσεις για το e-shop σας και εάν θέλετε να προσθέστε ένα νέο φυσικό προϊόν, μπορείτε να το κάνετε αυτό πατώντας στο Add New Products.
Στο επόμενο παράθυρο θα σας ζητηθεί να βάλετε τον κωδικό , την τιμή και την περιγραφή του προϊόντος. Μετά απλά φορτώστε την εικόνα του προϊόντος που θέλετε να πουλήσετε.
Στο τέλος το e-shop σας θα μπορούσε να μοιάζει όπως το MollySimsOfficial.
Σημείωση: Μην βάζετε keywords στο πεδίο για το όνομα καθώς επίσης και links προς άσχετες ιστοσελίδες με τη θεματολογία του άρθρου. Οι διαχειριστές του ifeed θα μαρκάρουν αυτόματα αυτά τα σχόλια ως spam!
Χμ.. Το βλέπω με σκεπτικισμό. Σίγουρα το facebook έχει δώσει πολλάκις δείγματα διαρροής ή μη σεβασμού των προσωπικών δεδομένων, αλλά δεν είναι μόνο αυτό.
Το βασικότερο συνοψίζεται σε αυτό που ανέφερες: “Το περιεχόμενο που έχουμε στο Facebook δεν μας ανήκει.”
Το λένε ρητά οι όροι χρήσης του…
Πάντως εν Ελλάδι οι καταναλωτές, πλην της νέας γενιάς, είναι (ακόμα) κάπως διστακτικοί -σε σύγκριση με “έξω”- να προβούν σε αγορές από ηλεκτρονικά καταστήματα, πόσο μάλλον από το facebook!
Όπως ανέφερα ρητά και κατηγορηματικά παραπάνω, αυτή η υπηρεσία θα έπρεπε να γίνεται απλά για να αυξήσουμε την επισκεψιμότητα του δικού μας καταστήματος ή για να αυξήσουμε λίγο παραπάνω τα κέρδη μας, αφού ουσιαστικά μία τέτοια διαδικασία δεν μας κοστίζει σε χρήμα. Παρόλα αυτά θα ήταν ενδιαφέρον αν υπήρχε κάποιο plugin ή extension το οποίο θα καταχωρούσε αυτόματα τα προϊόντα μας από το e-shop μας απευθείας στο facebook store.
δεν είχα ιδέα ότι με το facebook μπορείς να κατασκευάσεις ένα e-shop!
Προσωπικά δεν πιστεύω σε καμία περίπτωση ότι το facebook θα μπορούσε να αντικαταστήσει ένα κανονικό e-shop. Με την κρίση όμως όλοι ψάχνουν για έξτρα εισόδημα και το facebook δεν κοστίζει τίποτα.
Το θέμα είναι ότι αν θέλεις να κερδίσεις από κάτι, συνήθως θα ξοδέψεις για να το αποκτήσεις. Συγκεκριμένα, σκέψου μία πλατφόρμα e-shop όπως το Open Cart. Με χαμηλό κόστος μπορείς να αποκτήσεις ένα e-shop που έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
Γενικά θα μπορούσα να συνεχίσω να γράφω για τα αμέτρητα πλεονεκτήματα που προσφέρει ένα κανονικό e-shop σε σχέση με ένα facebook e-shop. Σε καμία περίπτωση δεν θέλω να πω ότι δεν πρέπει να κάνουμε facebook e-shop, απλά να τονίσω ότι πάντα είναι απαραίτητο να πάει συνοδευτικά με το κανονικό μας κατάστημα για τους λόγους που αναφέραμε πιο πάνω. Πλέον οι τιμές για την κατασκευή e-shop έχουν πέσει σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Δες για παράδειγμα τις προσφορές που έχουμε στην Enter Logic σχετικά με την κατασκευή e-shop με 430 ευρώ.
Τελικά θα μας κλείσει όλους το facebook… 😛
Είναι τελικά τα πάντα όλα!
Καλή ιδέα όμως αρκετά προοδευτική για την Ελλάδα. Βέβαια, εύστοχα όπως αναφέρθηκε θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ώς εργαλείο προώθησης για το “πραγματικό μας e-shop”
Βασικά δεν ξέρω αν θα κλείσουν οι εταιρίες ή απλά αν θα δουλεύουμε όλοι για το Facebook 🙂
Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι τώρα κάποιοι ουσιαστικά κερδίζουμε από τις μηχανές αναζήτησης. Αν το Facebook καταφέρει και καταπιεί τα πάντα, στο τέλος θα χρειαστεί μάλλον να κάνουμε υπηρεσίες προώθησης μέσα από αυτό.
Pingback: Κατασκευή ένα e-shop στο Facebook | Greek-forum.gr
Κάτι αντίστοιχο βέβαια υπάρχει και για το Open Cart e-shop. Βέβαια δεν υπάρχει η δυνατότητα να αγοράσεις απευθείας από το Facebook απ’ ότι ξέρω, αλλά σε μεταφέρει στο open cart e-shop σου για να κάνεις την αγορά, κάτι που το θεωρώ πιο λογικό. Το συγκεκριμένο extension δεν είναι δωρεάν, αλλά κοστίζει μόνο 10 δολάρια και μπορούμε περνώντας τα προϊόντα μας στο e-shop μας να περνιούνται αυτόματα και στο facebook μέσω cron. Συγκεκριμένα είναι το ShopTab και παράδειγμα από το συγκεκριμένο e-shop extension μπορούμε να δούμε εδώ: HoneyMeisters
όπως και να χει, το payvment e-shop που μας έδειξες αλέξανδρε είναι τρομερό. απ ότι διάβασα είναι ο καλύτερος τρόπος αυτή τη στιγμή για να βρούμε και να πουλήσουμε προϊόντα μέσα από το facebook. σε ένα άρθρο που διάβασα το χρησιμοποιούν πάνω 400 εκατομμύρια χρήστες για να αγοράσουν. το θετικό για εμένα είναι ότι ο χρήστης αγοράζει χωρίς να είναι αναγκασμένο να φύγει μέσα από το facebook. Επίσης, ο κάθε ιδιοκτήτης μπορεί εύκολα να γίνει από fan αγοραστής.
Απ’ ότι φαίνεται το Facebook ελέγχει όλο και περισσότερο τη ζωή των ανθρώπων που είναι online και αυτό δεν είναι κάτι που φαίνεται ότι θα αλλάξει στο άμεσο μέλλον. Με το ρυθμό που πάει δεν έχουμε ιδέα μέχρι στιγμής τι θα δούμε στο μέλλον από αυτή την πλατφόρμα.
Πάνω στο θέμα της e-shop πλατφόρμας τώρα, δεν έχω βρει μέχρι στιγμής κάποιο theme που να μπορούμε να αλλάξουμε κάπως την εμφάνιση της. Το κακό με το Facebook είναι ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να προβούμε σε αλλαγής της εμφάνισης του.
Στο εξωτερικό πάντως διάβαζα σε κάποια forum ότι η υπηρεσία αυτή χρεώνεται από αυτούς που φτιάχνουν ιστοσελίδες και μάλιστα χρεώνεται από 500 – 700 δολάρια ΤΟ ΕΤΟΣ. Απ’ ότι φαίνεται υπάρχουν πλέον εταιρίες που το αποκλεστικό τους εισόδημα έρχεται αποκλειστικά από τις υπηρεσίες που προσφέρει το Facebook.
Παραθέτω επίσης μερικές ακόμη e-shop πλατφόρμες που μπορείτε να χρησιμοποιείστε για το facebook e-shop σας. Κάποιες από αυτές να τονίσω ότι μπορεί έχουν κάποια χρέωση.
Facebook e-shop πλατφόρμες:
3dcart e-shop
8th Bridge e-shop
Adgregate Markets e-shop
Boosket e-shop
Ecwid e-shop
Fluid e-shop
Milyoni e-shop
Moontoast e-shop
Payvment e-shop (το οποίο αναφέραμε ήδη εδώ)
Resource Interactive e-shop
Shop Tab e-shop (το οποίο μπορεί να ενσωματωθεί με το Open Cart e-shop και να περνιούνται αυτόματα τα προϊόντα από το Open Cart προς το Facebook e-shop σας)
ShopIgniter e-shop
Shoutlet e-shop
SortPrice e-shop
Storeenvy e-shop
Storefront Social e-shop
Usablenet e-shop
Voiyk e-shop
Volusion e-shop
Zibaba e-shop
η κατασκευή e-shop με το shoptab κοστίζει 10 ευρώ το μήνα απ’ ότι είδα και δεν ξέρω κατά πόσο συμφέρει. Ουσιαστικά πρέπει να πληρώνεις τη συντήρηση του e-shop σου και έχεις και πρόσθετο κόστος αυτό από το κανονικό σου e-shop. Παρόλα αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικό που υπάρχουν έστω δωρεάν e-shop όπως το payvment. Έτσι μπορείς να πουλάς απευθείας τα προϊόντα σου. Ξέρει κανείς αν υπάρχει χρέωση μήπως όταν γίνεται check out; Γιατί αν σου κρατάνε ένα ποσοστό όπως και στο ebay, τότε δεν είναι και τόσο δωρεάν.
Πάντως διαφωνώ ότι πρέπει να πάει ο αγοραστής πίσω στο κανονικό μας e-shop. Σκοπός αυτής της εφαρμογής είναι να κρατήσει το χρήστη μέσα στο facebook και να του δίνεται η δυνατότητα ότι αγοράζει από αυτό. Αν για παράδειγμα μεταφερθεί έξω από το facebook πιστεύω ότι μειώνεται η πιθανότητα να προβεί σε αγορές. Προσωπικά το βρίσκω καταπληκτικό που οι χρήστες μπορούν να κάνουν αγορές απευθείας μέσα από το facebook χωρίς να χρειάζονται να βγουν έξω από αυτό. Επίσης με τα facebook ads έχεις τη δυνατότητα να μεταφέρεις κάποιον χρήστη απευθείας μέσα στο e-shop σου και να τον κάνεις να αγοράσει. Ένα άλλο θετικό είναι ότι αυτοί οι χρήστες γίνονται fans οπότε μπορείς να τους στέλνεις άμεσα ενημερώσεις. Εγγραφή κάνουν ουσιαστικά μόνο όσοι είναι fans απ’ ότι κατάλαβα, οπότε δεν μπορείς να κατηγορηθείς για spam. Είδα κάποια καταστήματα που έχουν χιλιάδες fans, οπότε φαντάζομαι τι έσοδα θα έχουν. Με αυτό το e-shop όχι μόνο δεν πληρώνεις έξοδα για τη συντήρηση του, αλλά δεν χρειάζεται να πληρώσεις και για email marketing καμπάνιες, αφού αν καταφέρεις να κάνεις χιλιάδες fans μετά θα μπορείς να τους στέλνεις απευθείας μήνυμα με τα προϊόντα του e-shop σου.
Ούτε και εγώ γνώριζα πως μπορείς να έχει e-Shop στο Facebook. Να δούμε τι άλλο θα φτιάξουν. Πάντως είναι αλήθεια πως όλοι οι μεγάλοι (Facebook, Google, Microsoft, κ.α.) έχουν φαγωθεί να κάνουν απ’ όλα. Αφήστε και κανένα άλλο να βγάλει το ψωμάκι του ! 🙂
Πάντως εγώ προσωπικά αν θα κατασκεύαζα ένα e-shop για εμένα θα χρησιμοποιούσα κάποιο έτοιμο εργαλείο για e-shop όπως είναι τα Magento, το Open Cart ή το Presta Shop.
Τα παραπάνω εργαλεία είναι όλα ένα και ένα για να δημιουργήσεις e-shop. όλα έχουν απίστευτα πολλά χαρακτηριστικά, είναι εύκολα στη διαχείριση, μπορείς να κάνεις διάφορες επεκτάσεις στο e-shop σου και άλλα πολλά.
Το καλύτερο που έχει όμως ένα e-shop αυτής της κατηγορίας είναι ότι ο χρήστης έχει τον απόλυτο έλεγχο και δεν είναι δέσμιος κανενός !
Πρώτη φορά μαθαίνω για κατασκευή e-shop μέσα sto facebook. Είμαι σίγουρος πως πολλοί θα το δοκιμάσουν μιας και στην Ελλάδα όλα γυρίζουν γύρω από το φατσοβιλίο.Βέβαια εμπορικά δεν ξέρω αν θα πετύχει μιας και νομίζω πως στο facebbook οι περισσότεροι μπάινουν για να μιλήσουν, να παίξουν κανα παιχνίδι, να χαζέψουν παρά να αγοράσουν. Υποθέτω όμως ως brand marketing και ως νέος κύκλος προσφορών (όπως τα λογής deal sites ) θα πάει καλά.
Βασικά απλά θα γίνει στο τέλος (αν τελικά επικρατήσει το Facebook) να δουλεύεις στην πλατφόρμα τους. Το ίδιο έγινε επίσης και με τα cms. Ενώ όλοι έκαναν cms για την πάρτη τους, πλέον φτιάχνουν extensions επί πληρωμή για αυτά και κερδίζουν ουκ ολίγα 🙂 Σε αρκετά φόρουμ στο εξωτερικό πουλάνε την παραπάνω υπηρεσία 500 – 700 δολάρια για αυτή τη διαδικασία που σας έδειξα. Να αναφέρω ότι η τιμή είναι ετήσια!
Βέβαια σταδιακά και αυτές οι πλατφόρμες θα βελτιωθούν σε μεγάλο βαθμό. Έχουν πολλές δυνατότητες απλά είναι στην αρχή ακόμη!
Είναι ακόμη νωρίς για να κρίνουμε σίγουρα, αλλά αυτή η νέα μέθοδος κατασκευής e-shop θα μπορούσε να φέρει επανάσταση.Σίγουρα όταν είσαι στο facebook δεν είσαι σε buying mode, αλλά ούτε στην τηλεόραση είσαι όταν βλέπεις διαφημίσεις. Παρόλα αυτά είναι αποτελεσματική διαδικασία παρότι δεν ξέρουν τι conversion έχουμε ακριβώς.
Προσωπική μου άποψη είναι πως το Facebook είναι γενικότερα χάλια και χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα, οπότε δεν νομίζω πως είναι και τόσο φιλικό για την κατασκευή ενός e-shop.
Από όσο ξέρω, στα e-shop θα πρέπει να είναι όλα στο χέρι του χρήστη, να μη χρειάζεται να κάνει αγώνα για να εντοπίσει αυτό που θέλει μέσα στο e-shop, αλλά να το έχει άμεσα διαθέσιμο. Τώρα κατά πόσο θα μπορέσει το Facebook να το καταφέρει αυτό και να δώσει στον τελικό χρήστη του e-shop τα προϊόντα άμεσα χωρίς να τον ταλαιπωρήσει δεν το γνωρίζω.
Να ευχηθώ καλή τύχη σε όσους προσπαθήσουν να βγάλουν χρήματα με το e-shop του Facebook 😛
Όπως απάντησα και στον kostas παρακάτω, δεν νομίζω πως το e-shop του Facebook θα είναι ποτέ σε θέση να παρέχει τις ευκολίες που παρέχουν τα άλλα e-shop softwares.
Από τι μεριά του Marketer για παράδειγμα τα e-shop θα πρέπει να τα έχουν όλα στο χέρι του χρήστη.
Από την άλλη το Facebook είναι ένα τεράστιο χάος.
Πως θα μπορέσει το Facebook με το e-shop του να κάνει πραγματικά κάτι τόσο χρήσιμο στο χάος που το κυριεύει ! ???
Κάπου είχα διαβάσει ότι υπάρχουν έσοδα από αυτή την υπηρεσία, αλλά όχι κάτι το σημαντικό. Σε γενικές γραμμές έχει αποδειχτεί μέχρι στιγμής ότι το ROI δεν είναι υψηλό από τα social media γενικότερα. Παρόλα αυτά όλο και περισσότεροι επενδύουν επειδή σταδιακά γίνεται όλο και καλύτερο. Το θέμα είναι ότι δεν σου κοστίζει τίποτα να το κάνεις. Απλά μπορεί να κερδίσεις και κάποιους πελάτες ίσα ίσα.
Συμφωνώ με τα παραπάνω, αλλά πιστεύω πως λόγο μόδας (βλέπε τα δεκάδες site προσφορών) θα μπούν 2-3 μεγάλες εταιρίες στο τρυπάκι να βγάζουν στο e-shop του facebook page τους 4-5 προιόντα σε “προσφορά” ώστε να τσιμπίσει ο κόσμος.
Δεν νομίζω πως μπορεί να υποκαταστήσει ένα σοβαρό ηλεκρονικό κατάστημα αλλά είμαι σίγουρος ότι θα δούμε να ξεφυτρώνουν αρκτά μέχρι να βρεθέι μια νέα μόδα.
Αυτό είναι καλή ιδέα σε γενικές γραμμές, να βάζεις δηλαδή προσφορές ημέρας πχ. Παρόλα αυτά, χωρίς αυτοματισμό θα έπαιρνε αρκετό καιρό για να περάσεις όλα αυτά τα προΪόντα. Ας μην ξεχνάμε ποτέ και τον παράγοντα χρόνο στο ROI.
Αυτή την στιγμή, όπως έχουν τα πράγματα, δεν εμπιστεύομαι πολύ το facebook, οπότε δύσκολα θα αγόραζα και από e-shop στο facebook.
Θεωρώ, βέβαια πως για να προωθήσεις το κανονικό σου e-shop, ειναι μία αρκετά καλή και οικονομική λύση.
Το θέμα είναι ότι για τους περισσότερους δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Σκέψου ότι οι περισσότεροι βάζουν πιστωτική ή prepaid για να παίξουν poker… Πιστεύω ότι πιο εύκολο θα είναι να αγοράσεις από εκεί.
Καλησπέρα
Μια ερώτηση παρακαλώ.
Έχω ένα site με προσκλητήρια. Αν στείλω ομαδική διαφημιστική επιστολή
σε όλους τους φίλους του Facebook με το Link του site δεν θεωρείται ως spam.
Ευχαριστώ
Αυτό τι σχέση έχει με την κατασκευή e-shop στο facebook? 🙂
Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο.
Πιστευω ότι δεν χαθούν από την αγορά όλα τα προϊόντα. Θα υπάρχουν και αυτά που μπορεί κανείς να υλοποιήσει πολύ ευκολα μόνος του (όπως αυτό που περιγράφετε για το facebook) αλλά θα συνεχίσουν να υπάρχουν και αυτά που υλοποιούνται από εταιρίες κατά παραγγελία του πελάτη.
Το τελικό αποτέλεσμα όμως είναι αυτό που μετράει, δηλαδή οι πωλήσεις που μπορούν να γίνουν. Ενδεχομένως λοιπόν ένα υβριδικό μοντέλο, όπως ανέφερε ο Αρτέμης, να μπορούσε να βοηθήσει στην επίτευξη αυτού του στόχου.
Θα πρέπει βέβαια να περιμένουμε να δούμε και τι θα κάνει η google. Γιατί δεν πρόκειτε να μείνει έξω από το παιχνίδι!
Η συγκεκριμένη εφαρμογή είναι third party application και φυσικά δεν είναι η μόνη που υπάρχει, απλά είναι απ’ τις πιο διάσημες και φυσικά είναι δωρεάν.
Το θέμα είναι ότι αυτό δεν αποτελεί ούτε σωστή, ούτε ολοκληρωμένη λύση. Κάτι τέτοιο θα ήταν λογικό να υπάρχει με την προϋπόθεση ότι υπάρχει και κανονικό e-shop.
Πάρ’αυτά είναι ένα χρήσιμο άρθρο!
Ευχαριστώ πολύ για το άρθρο αυτό! Φιλιά!!!
Χρήσιμο άρθρο! Νομίζω όμως και εγώ ότι το πρώτο και κύριο είναι να υπάρχει και ένα κανονικό e-shop.