Για κάποιους από εμάς, η μετάβαση από τη δουλειά που έχουμε σε κάποια εταιρία προς το να γίνουμε ελεύθεροι επαγγελματίες, μπορεί να είναι τόσο εύκολο, όσο το να ανοίξουμε μία πόρτα. Άλλοι δε, θεωρούν αυτή τη μετάβαση επώδυνη, γεμάτη άγχος, ανησυχία και stress.
Προσωπικά, θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό, καθότι εύκολα το χόμπι μου έγινε επάγγελμα τόσο ξαφνικά και γρήγορα, ώστε να μην χρειαστώ να εργαστώ για κάποιον άλλο. Παρόλα αυτά, υπάρχουν αρκετοί που προτιμούν τη θέση στο γραφείο τους, καθώς επίσης και τρόπους να πάρουν κάποια προαγωγή.
Για αρκετούς, αυτό που τους προκαλεί άγχος να μπουν στον τομέα του ελεύθερου επαγγελματία, είναι ότι η δουλειά τους, θα είναι η μοναδική πηγή εσόδων για το σπίτι. Άλλοι, θεωρούν το να είσαι ελεύθερος επαγγελματίας κάτι πολύπλοκο και δύσκολο για κάποιον που δεν έχει προηγούμενη ιδέα. Φυσικά, τα παραπάνω είναι βάσιμες ανησυχίες, αλλά πιστεύω ότι ο οποιοσδήποτε μπορεί να επιτύχει ως ελεύθερος επαγγελματίας, αρκεί να μάθε να αναγνωρίζει έγκαιρα κάποια προβλήματα, τα οποία τις περισσότερες φορές είναι ορατά.
Ξεκινήστε με Προσοχή!
Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται να γίνουν ελεύθεροι επαγγελματίες, πιστεύουν ότι θα γίνει σε ένα βράδυ. Συγνώμη αν χαλάω τα όνειρα σε κάποιους, αλλά σπάνια είναι τόσο εύκολο.
Εάν έχετε μία δουλειά σε κάποια εταιρία και θέλετε να γίνεται ελεύθεροι επαγγελματίες, δεν θα συνιστούσα να πάτε στο αφεντικό σας και να του πείτε «θέλω να παραιτηθώ», ακόμη και αν σας κάνουν τη ζωή δύσκολη. Η απόφαση να γίνεται ελεύθερος επαγγελματίας, είναι κάτι ιδιαίτερα σοβαρό και εάν έχετε οικογένεια που πρέπει να συντηρήσετε, τότε θα έπρεπε να λάβετε κάποια μέτρα, πριν πάρετε αυτή την απόφαση. Πρώτα απ’ όλα, δεν σημαίνει ότι πρέπει απαραίτητα να παρατήσετε την προηγούμενη δουλειά σας. Τουλάχιστον όχι στην αρχή.
Στο κέντρο κάθε πετυχημένης επιχείρησης, όπως επίσης και ελεύθερου επαγγελματία, βρίσκεται πάντα κάποιος που έχει κάνει ένα σωστό σχεδιασμό πριν γίνει οποιαδήποτε ενέργεια. Δεν είναι απαραίτητο φυσικά να έχουμε μία λίστα με το κάθε τι που πρέπει να γίνει, αλλά είναι καλό να υπάρχει ένα πλάνο για το τι σκοπεύουμε να κάνουμε ή τι να ερευνήσουμε. Πρέπει για παράδειγμα να ξέρουμε τους φόρους που θα πληρώσουμε, να φτιάξουμε ένα καλό portfolio και να κάνουμε έναρξη επαγγέλματος. Όσοι εργάζονται ήδη σε κάποια εταιρία, αυτά τα βήματα μπορούν να γίνουν αργά και σταδιακά, αφού συνήθως δεν υπάρχει τόσο μεγάλη πίεση χρόνου. Εάν τα χρήματα που κερδίζεται από τη δουλειά σας σε κάποια εταιρία είναι ζωτικής σημασίας, θα έπρεπε να παραιτηθείτε μόνο όταν τα χρήματα που βγάζετε ως ελεύθερος επαγγελματίας, ξεπεράσουν το εισόδημα από τη μόνιμη εργασία σας.
Ως ελεύθερος επαγγελματίας, μπορεί να είναι δύσκολο στην αρχή να βρείτε αυτούς τους λίγους πελάτες, ιδιαίτερα εάν έχετε περιορισμένο χρόνο. Παρόλα αυτά, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τερματίσετε το όνειρο σας. Ο πιο εύκολος δρόμος, είναι να αναλαμβάνεται πελάτες στον ελεύθερο σας χρόνο. Αν και στην αρχή αρκετοί δεν θα δεχτούν, λόγω του ότι δεν θα μπορείτε ίσως να δώσετε τα κατάλληλα deadlines, παρόλα αυτά, θα καταφέρετε να αποκτήσετε την απαραίτητη εμπειρία για μελλοντικές δουλειές, οπότε δείτε και την αποτυχία σαν μέρος της εκπαίδευσης σας.
Εάν η κύρια δουλειά σας σας απασχολεί αρκετές ώρες, τότε μπορείτε να βρείτε συνεργάτες σε διάφορα forums, οι οποίοι θα αναλαμβάνουν για εσάς τα δικά σας έργα και έτσι θα καταφέρετε να μη δυσαρεστήσετε τους πελάτες σας και να φτιάξετε ένα καλό portfolio.
Καθώς συνεχίζετε τη δουλειά σας παράλληλα ως ελεύθερος επαγγελματίας, καλό θα ήταν να αρχίσετε να υπολογίζετε πόσα χρήματα κερδίζετε ως ελεύθερος επαγγελματίας, ώστε να ξέρετε ακριβώς πόσα έσοδα έχετε, πριν αποφασίσετε να αποδευσμευτείτε από τη μόνιμη δουλειά σας.
Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να παρθεί η απόφαση να αφήσουμε τη σταθερή μας δουλειά, καθότι θα χάσουμε ένα μεγάλο ποσό εισοδήματος. Για αυτό είναι σημαντικό να μην μπούμε κατευθείαν στα βαθιά.
Στα ελεύθερα επαγγέλματα, δεν θα έπρεπε να θεωρούμε τίποτα ως δεδομένο. Συνήυθως αυτό που ισχύει, ιδιαίτερα στη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα, είναι το σχεδίασε για το χειρότερο και ήλπισε για το καλύτερο.
Τα χρήματα που θα έχετε μαζέψει αυτό το διάστημα από τη δουλειά σας ως ελεύθερος επαγγελματίας, θα πρέπει να επαρκούν για να αντεπεξέλθετε τουλάχιστον έξι μήνες πριν πάρετε την απόφαση να παραιτηθείτε.
Εάν είναι εφικτό, ζητήστε από το αφεντικό σας να σας μειώσει το ωράριο εργασίας σε μερική απασχόληση, ώστε να έχετε κάποιο συμπληρωματικό εισόδημα καθώς κάνετε τα πρώτα σας βήματα ως ελεύθερος επαγγελματίας.
Μόλις καταφέρετε και φτάσετε στο επίπεδο να φύγετε εντελώς από τη δουλειά σας, θα δείτε ότι αξίζει να είσαι ελεύθερος επαγγελματίας, με την προϋπόθεση ότι μπορείτε να αντέξετε τα τρελά ωράρια, τους μυστήριους πελάτες και άλλους παράγοντες που συχνά συζητάμε στο ifeed και σε άλλα αντίστοιχα forums.
Αυτό που θέλω να τονίσω για μια ακόμη φορά, είναι να μην κάνετε επόλαια βήματα και μπείτε κατευθείαν στα βαθιά, με την σκέψη ότι αυτό που κάνετε θα πετύχει 100%.
Η μετάβαση από υπάλληλος σε ελεύθερος επαγγελματίας, μπορεί να είναι γεμάτη εντάσεις, υπερβολικές ώρες εργασίας και απαιτητικούς πελάτες. Εάν καταφέρετε όμως να μειώσετε το ενδεχόμενο ρίσκο της επένδυσης σας, θα καταφέρετε να γλιτώσετε από πονοκεφάλους και το αποτέλεσμα θα είναι να γίνεται αυτό που θέλετε πολύ πιο γρήγορα.
Δεν βρέθηκαν σχετικά άρθρα