Αναφορές του ΔΝΤ στην μουσική
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήταν κάτι άγνωστο για τους περισσότερους Έλληνες πριν μερικούς μήνες. Είναι όμως ένας οργανισμός που λειτουργεί εδώ και δεκαετίες και έχει επηρεάσει την ζωή πολλών ανθρώπων σε πολλές χώρες του κόσμου. Έχει ενδιαφέρον να δούμε πως έχει αντιμετωπίσει το ΔΝΤ η καλλιτεχνική κοινότητα μέσα από τους στοίχους μουσικών έργων.
Η πρώτη αναφορά του ΔΝΤ στην μουσική γίνεται από τον Καναδό Bruce Cockburn στον δίσκο του με τίτλο World of Wonders το 1985, όπου το τραγούδι με τίτλο Call it Democracy αναφέρεται στο τρόπο που κράτη και κοινωνίες εγκλωβίζονται στο χρέος.
Οι στίχοι του τραγουδιού αναφέρονται σε “καρχαρίες διεθνών δανείων” και στο ότι μετατρέπονται χώρες σε “στρατόπεδα εργασίας”. Ρητή αναφορά στο ΔΝΤ γίνεται στον στοίχο:
“IMF dirty MF / Takes away everything it can get / Always making certain that there’s one thing left / Keep them on the hook with insupportable debt”
Επόμενη αναφορά γίνεται το 1996 από τους, γνωστούς για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, Rage Against the Machine. Η αναφορά γίνεται στο Wind Below από τον δίσκο Evil Empire και στον στίχο:
“Flip this capital eclipse / Them bury life wit IMF shifts, and poison lips”
Η πιο διάσημη αναφορά τραγουδιού στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν είναι άλλη από αυτή των Radiohead στον δίσκο OK Computer το 1997. Το Electioneering, με τον τίτλο που πηγάζει από τις λέξεις “εκλογές” (elections) και “μηχανική” (engineering), σχολιάζει τον τρόπο που λειτουργεί η δημοκρατία στις μέρες μας. Με σαφώς πιο ποιητικό στίχο από τα προηγούμενα αναφέρεται στο ΔΝΤ και στα “οικονομικά βουντού” του στον στίχο:
“Riot shields, voodoo economics / it’s just business, cattle prods and the IMF.”
Μια ακόμα αναφορά γίνεται το 2002 από τον Βρετανό Billy Bragg στο τραγούδι N.P.W.A. (No Power Without Accountability) από τον δίσκο England, Half England. Στους στίχους του, ο Billy Bragg περιγράφει την ιστορία ενός ανθρώπου που χάνει την δουλειά του από τα συμφέροντα πολυεθνικών εταιριών και αμφισβητεί αν μπορεί να επιτευχθεί η δημοκρατία μέσα από τις εκλογές. Στην τελευταία στροφή καταλήγει:
“IMF, WTO / I hear these words just every place I go / Who are these people? Who elected them? / And how do I replace them with some of my friends?”
Η πέμπτη και τελευταία αναφορά γίνεται στο Vampires των Thievery Corporation που κυκλοφόρησε το 2009 στον δίσκο Radio Retaliation. Με αναφορά στις χώρες που έχει περάσει το ΔΝΤ και σαφή παρομοίωση στα βαμπίρ, που σου πίνουν το αίμα, το ρεφρέν του τραγουδιού λέει:
“Lies and theft / Guns and debt / Life and death / IMF”
Για να δούμε. Έτσι όπως δείχνουν τα πράγματα, το πρώτο Ελληνικό τραγούδι που θα αναφέρεται στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν είναι μακριά.
Σημείωση: Μην βάζετε keywords στο πεδίο για το όνομα καθώς επίσης και links προς άσχετες ιστοσελίδες με τη θεματολογία του άρθρου. Οι διαχειριστές του ifeed θα μαρκάρουν αυτόματα αυτά τα σχόλια ως spam!
Pingback: Αναφορές του ΔΝΤ στην μουσική :: Ειδησεις, Νεα απο το gidi.gr