Το νέο έτος έχει αρχίσει να μπαίνει δυσάρεστα σε κάποιους και ευχάριστα σε κάποιους άλλους, μιας και η Google απ’ ότι φαίνεται άρχισε να κάνει αλλαγές στον αλγόριθμο της. Επειδή αυτή τη φορά δεν υπήρξε ούτε επίσημη ανακοίνωση, ούτε το update αφορούσε το .com, αλλά πραγματοποιήθηκε τοπικά, αρκετοί νόμισαν ότι έπεσαν θύμα black hat (και εγώ αυτό νόμιζα στην αρχή μιας και έχασα θέσεις στους όρους κατασκευή ιστοσελίδων, κατασκευή ιστοσελίδας).
Μετά από συζήτηση με άλλους seoists σε Ελλάδα και εξωτερικό, βγήκε εύκολα το συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται για κακόβουλη επίθεση αρνητικού seo (negative seo), αλλά για κάποια αναβάθμιση του αλγόριθμου της Google. Σχετική παρατήρηση έγινε και από τη seroundable στις 13 ιανουαρίου, ενώ στις 17 Ιανουαρίου επιβεβαιώθηκε η εικασία ακόμη περισσότερο.
Η ίδια η Google δεν έχει ανακοινώσει τίποτα μέχρι στιγμής, αλλά πιστεύω πως υποβαθμίστηκαν τα serps σε σελίδες που βασίζονται σε blogroll related links, blog comments, forum links κλπ. Ιστοσελίδες μου που ήταν βασισμένες σε contextual backlinks πήραν αρκετά serps (να τονίσω ότι ήταν και emd sites).
Η κατεύθυνση που θα έπαιρνα πάνω στο link building είναι η επικέντρωση ολοένα και περισσότερο σε contextual links (article directories), μιας και είναι αυτή τη στιγμή (και πιθανότατα θα συνεχίσει να είναι) ο πιο δύσκολος τρόπος απόκτησης links.
Επηρεαστήκατε και εσείς από την πρόσφατη αλλαγή του αλγόριθμου; Ποια ήταν η εμπειρία σας;
Σημείωση: Μην βάζετε keywords στο πεδίο για το όνομα καθώς επίσης και links προς άσχετες ιστοσελίδες με τη θεματολογία του άρθρου. Οι διαχειριστές του ifeed θα μαρκάρουν αυτόματα αυτά τα σχόλια ως spam!
Καλησπέρα, εδώ και πολύ καιρό η Google έχει δείξει την πρόθεση της για αυστηρή στάση απέναντι σε χαμηλής ποιότητας backlinks. Ιστοσελίδες που βασίζοντας σε ανταλλαγές, forum links, blog comments, sidebar links, footer links,κλπ, είναι δύσκολο πια να πρωταγωνιστούν στα αποτελέσματα αναζήτησης. Πολλοί λένε ότι ακόμα και τα backlinks από article directories έχουν χάσει αρκετά την δυναμή τους. Συμφωνώ εν μέρει. Δεν βοηθάει ιδιαίτερα πια η μαζική καταχώρηση κακής ποιότητας spin άρθρων σε εκατοντάδες articles directories. Έχει ακόμα όμως πολύ καλά αποτελέσματα η καταχώρηση ποιοτικών unique άρθρων σε authority καταλόγους. Σίγουρα πρέπει να επικεντρωθούμε σε contextual links (article directories, guest blogging, κλπ)σε μια ισχυρή παρουσία στα social sites(social signals) και φυσικά στο ποιοτικό περιεχόμενο τόσο στην ιστοσελίδα μας όσο και κατά την διαδικασία του link building.
internetbigmoney συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιο σου.
Το 2013 θα είναι η χρονιά που το περιεχόμενο θα αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη σημασία σε συνδυασμό με την παρουσία στα social media. Νομίζω αυτά τα 2 θα είναι οι μεγάλες στροφές στον αλγόριθμο της Google και όσοι δεν προσαρμοστούν στις αλλαγές θα μείνουν πίσω.
Και πως ξανανέβηκες στα serps Αλέξανδρε ;