Βασικά SEO tips για Joomla websites

Το άρθρο δημοσιεύτηκε από τον thoughtless

Ασχολούμαι επαγγελματικά με το Internet από τα 18. Μεγάλος έρωτας - και αυτό που με ταΐζει κυρίως - είναι η προώθηση ιστοσελίδων. Κάποιες φορές γράφω και για αυτό. Εκτός από αυτό, ασχολούμαι με το Joomla, το WordPress και την υποστήριξη τους. Προσθέστε με στο Google+


Έχεις επιλέξει το Joomla για να στήσεις την ιστοσελίδα σου. Αγόρασες ή σχεδίασες ένα όμορφο template και πρόσθεσες το περιεχόμενό σου με όμορφο και χρηστικό τρόπο. Η ιστοσελίδα σου είναι έτοιμη να υποδεχτεί επισκέπτες/πελάτες.

Υπάρχει ένα πρόβλημα όμως. Η βασική εγκατάσταση του Joomla έχει ορισμένα θεματάκια τα οποία πρέπει να λυθούν για να είναι ανταγωνιστικό όσον αφορά την κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης. Ενώ το Joomla έχει πολλές δυνατότητες σαν CMS, ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής του, το WordPress έχει κώδικα και δομή ελαφρώς πιο SEO friendly από το Joomla.

1. Επέλεξε τον σωστό Server

First things first. Η βάση της ιστοσελίδας θα πρέπει να είναι σταθερή και να μην πονοκεφαλιάζεις κάθε φορά που θες να αλλάξεις κάτι που να έχει να κάνει με το SEO.

Αρχικά ο server σου δεν θα πρέπει να σέρνεται και να έχει downtimes. Λογικό. Πως μπορείς να ξέρεις αν έκανες σωστή επιλογή; Πολύ απλά πριν επιλέξεις, διάβασε forums, κριτικές, συγκριτικά τεστ και ότι άλλο βρεις online για να έχει καλύτερη εικόνα. Μην επιλέξεις το πιο φθηνό απ’όλα. Η τιμή παίζει ρόλο ναι, αλλά ισχύει και το ότι πληρώνεις παίρνεις.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που θέλεις να έχει ο server που θα φιλοξενεί το Joomla site σου είναι να τρέχει Linux + Apache. Γιατί όχι Windows IIS; Γιατί το URL rewrite μοιάζει να μην δουλεύει ποτέ σωστά σε έναν Windows server. Ειδικά αν είσαι σε shared hosting, τα χέρια σου μπορεί να είναι δεμένα πολλές φορές.

Από την άλλη ένας Linux server με Apache δουλεύει τόσο καλά με το Joomla που τα SEO components και τα νεύρα σου θα σε ευχαριστούν για την επιλογή. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι να έχει εγκατεστημένο το mod_rewrite. Κάτι που έχουν –σχεδόν- όλοι οι servers.

2. Rename το htaccess.txt σε .htaccess

Αυτό για να μπορείς να κάνεις τα URL πιο ελκυστικά προς τις μηχανές. Θα δεις τι εννοώ πιο κάτω.

3. Αφαίρεσε το /images/ από το robots.txt

Στην εγκατάσταση του Joomla δημιουργείται ένα αρχείο το οποίο απαγορεύει το crawl κάποιων φακέλων από τα spiders. Η default δημιουργία του robots.txt αποκλείει τον φάκελο που αποθηκεύει το Joomla τις φωτογραφίες. Έτσι χάνεις την πιθανότητα να έρθει κάποιος στο site σου από το Image Search της μαμάς Google. Βέβαια αυτό έχει αλλάξει τελευταία, αλλά δεν χάνεις τίποτα να εμφανίζονται οι φωτογραφίες σου σε σχετικές αναζητήσεις.

4. Ενεργοποίησε SEF URLs και URL rewriting

Στο Global Configuration (aka Γενικές Ρυθμίσεις) στα SEO settings θα βρεις τον λόγο για τον οποίο μετονόμασες το αρχείο htaccess.txt.

Η επιλογή Search Friendly URLs είναι αυτή που αλλάζει την βασική μορφή του URL σε αυτό που έχεις ορίσει στο Title Alias του άρθρου.

Το URL rewriting αφαιρεί το index.php από το URL. Αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να έχεις μετονομάσει το .htaccess

5. Εγκατέστησε τον JCE Editor

Ο default editor του Joomla είναι ο TinyMCE (απορώ κι’εγώ γιατί είναι ακόμα αυτός default) και είναι φτωχός, πολύ φτωχός. Ο JCE από την άλλη όχι απλά είναι free, αλλά παρέχει και πολλές δυνατότητες editing που θα βοηθήσουν και από την άποψη της προώθησης της σελίδας.

Βγάζει καλύτερο κώδικα, πιο καθαρό. Και επίσης μπορείς να διαχειριστείς ευκολότερα εικόνες και links στα κείμενά σου.

6. Μην ξεχνάς τα meta tags

Αν και τα keywords είναι παραμελημένα τελευταία από τη Google, δεν θα έλεγες το ίδιο και για τα άλλα δύο. Title και description.

Κάποιοι επιλέγουν να πληρώσουν για ένα component που διαχειρίζεται αυτές τις πληροφορίες. Εγώ προτιμώ το ήδη υπάρχον υλικό για την προσθήκη των Meta Data. Όταν δημιουργείς ένα άρθρο στα δεξιά σου θα δεις το αναδιπλούμενο menu Metadata Information. Επέλεξε προσεκτικά το τι θα γράψεις, μην spamάρεις το keyword που θέλεις. Τα έχουμε ξαναπεί αυτά…

Αυτές είναι οι πολύ βασικές αλλαγές που μπορείς να κάνεις για να σπρώξεις λίγο το Joomla site σου σε σχέση με τα υπόλοιπα CMS. Πιστεύω ότι το on-page optimization δεν πρέπει να είναι τόσο δύσκολο και περίτεχνο. Μπορείς να κάνεις και άλλα πράγματα όπως το να κάνεις redirect το non-www στο www. Ή να βελτιώσεις την ταχύτητα του site με την ενεργοποίηση της cache και της συμπίεσης Gzip.

Αν υπάρχει κάτι άλλο που γνωρίζεται και έχει να κάνει με την βελτίωση του Joomla όσον αφορά την προώθησή του. Let us know στα comments.


Σημείωση: Μην βάζετε keywords στο πεδίο για το όνομα καθώς επίσης και links προς άσχετες ιστοσελίδες με τη θεματολογία του άρθρου. Οι διαχειριστές του ifeed θα μαρκάρουν αυτόματα αυτά τα σχόλια ως spam!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Αποκτήστε τα Παρακάτω Δύο
ΔΩΡΕΑΝ Ebook

seo ebook

Τα συγκεκριμένα ebook θα σας αποκαλύψουν κάποια από τα μεγαλύτερα μυστικά για να αυξήσετε τις θέσεις σας στο Google, καθώς επίσης και τα έσοδα σας μέσω internet!!!

  • Ανεβείτε Εύκολα Στο Google
  • Αποκτήστε Υψηλή Επισκεψιμότητα
  • Κερδίστε Περισσότερα Χρήματα

Εγγραφείτε στο Εβδομαδιαίο NEWSLETTER

&

Αποκτήστε ΔΩΡΕΑΝ το SEO Ebook
"Αποτελεσματικό Link Building" & το Ebook "Χρήματα Μέσω Internet".