Σίγουρα έχουμε ακούσει αρκετές εταιρίες seo να μιλάνε για ηθικό seo, ανήθικο seo και πολλές φορές ακούμε τις λέξεις black hat και white hat. Ας αναλύσουμε λοιπόν την κάθε μια.
Το black hat seo είναι τεχνικές οι οποίες είναι κατά των κανονισμών της εκάστοτε μηχανής αναζήτησης, για την οποία βελτιστοποιούμε την ιστοσελίδα μας. Επειδή στην Ελλάδα η βελτιστοποίηση γίνεται αποκλειστικά για Google, θα αναφερθώ λοιπόν αποκλειστικά σε αυτή. Η Google λοιπόν ορίζει ως black hat seo τις παρακάτω τεχνικές:
- Links, τα οποία γίνονται προκειμένου να παραποιήσουν το pagerank
- Links προς ιστοσελίδες με web spammers
- Ανταλλαγή links με άλλες σελίδες.
Υπάρχουν φυσικά και άλλοι παράγοντες, όπως doorway pages, cloaking, κρυφό κείμενο κλπ, τα οποία δεν θα αναλύσουμε, μιας και τα links παίζουν το σημαντικότερο ρόλο στη κατάταξη μιας ιστοσελίδας.
Από τα παραπάνω κατανοούμε ότι όποιο link building γίνεται με σκοπό την παραποίηση των φυσικών αποτελεσμάτων, θεωρείται black hat! Για παράδειγμα αν κάνουμε directory submissions, blog comments, forum posts guest posts, άσχετα με το αν είναι manual ή με κάποιο software και έχουμε σκοπό να παραποιήσουμε το pagerank ή τις θέσεις κατάταξης, τότε πρόκειται για black hat seo!
To white hat από την άλλη είναι η μέθοδος με την οποία προσπαθούμε να βελτιστοποιήσουμε την ιστοσελίδα μας για τους χρήστες. Με λίγα λόγια, προσπαθούμε να φτιάξουμε καταπληκτικό περιεχόμενο, το οποίο οι χρήστες θα κάνουν link building από μόνοι τους.
Το πρόβλημα όμως είναι πως όσο καταπληκτικό περιεχόμενο και να έχουμε, είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να μας βρει κάποιος χωρίς link building. Στην πράξη λοιπόν, η εφαρμογή white hat είναι είτε ανέφικτη είτε πανάκριβη. Όποιος webmaster θέλει να βγάλει χρήματα από το site του, θα μπει στη διαδικασία να κάνει ανταλλαγή links ή να χρησιμοποιήσει αυτοματοποιημένα software ή θα προσπαθήσει να περάσει links τα οποία γίνονται με σκοπό την παραποίηση του pagerank και κατ επέκταση των φυσικών αποτελεσμάτων της Google.
Σημείωση: Μην βάζετε keywords στο πεδίο για το όνομα καθώς επίσης και links προς άσχετες ιστοσελίδες με τη θεματολογία του άρθρου. Οι διαχειριστές του ifeed θα μαρκάρουν αυτόματα αυτά τα σχόλια ως spam!
Η ανταλλαγή διαφημιστικών banners με ενεργά links, θεωρείται black hat seo;
όχι και η google δεν δίνει penalty εκτός εάν παραπάνω από το 9% του συνόλου των links σου προέρχονται μόνο από ένα site και αυτά έχουν το ίδιο anchor text. Το λέω με σιγουριά . Επίσης εάν καταχωρείς σε directory με high page rank η google δεν το θεωρεί κακό και δεν δίνει penalty για να μην πω οτι το επιβραβεύει κιόλας αφού 2 ίδια site το ένα με 10 συνδεσμους do follow και το άλλο με 40 do follow ίδιων page rank τότε αυτό με το 40 θα βγεί παραπάνω σε κατάταξη
Γενικά το Google δεν πρόκειται να σου κάνει penalize τη σελίδα, απλά για να είναι “τεχνικά” καλυμμένοι, σου λένε ότι σε περίπτωση που κάνεις ανταλλαγή link ή προσπαθείς να παραποιήσεις το pagerank, τότε είσαι black hat. Με λίγα λόγια όλο το internet θα έπρεπε να γίνει ban. Λες και υπάρχει webmaster ή blogger που δεν έχει κάνει ανταλλαγή links 😀
Εγώ προσωπικά θα έκανα ανταλλαγή link αλλά πάντα με προσοχή.
Γενικά η ανταλλαγή links θέλει προσοχή. Καλύτερη λύση βέβαια, είναι πάντα τα 3 way links. Είναι πολύ πιο ασφαλής τακτική και με καλύτερα αποτελέσματα.
Όταν λες “είναι πάντα τα 3 way links” τι ακριβώς εννοείς?
ουσιαστικά είναι σαν να έχουμε μία αλυσίδα από sites/blogs και το ένα να κάνει link στο άλλο. Για παράδειγμα:
Έχω το ifeed και τη supremohosting. Εσύ έχεις το δικό σου domain. πχ vasilisdomain.gr.
Εγώ βάζω link από το ifeed προς το vasilisdomain.gr και εσύ προς τη supremohosting.com
Δηλαδή πάει με την παρακάτω σειρά: ifeed,gr->vasilisdomain.gr->supremohosting.com
Αυτή η μέθοδος είναι πιο αποτελεσματική και δεν αφήνει εύκολα στοιχεία ανταλλαγής links, όπως γίνεται με την συνηθισμένη τακτική ανταλλαγής links.
Αυτός είναι πολύ καλός και αποτελεσματικός τρόπος. Μέχρι στιγμής η google δεν έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο να μπορέσει να το καταλάβει αλλά και στο μέλλον αν βελτιωθεί ο αλγόριθμος της δεν νομίζω να υπάρχει πρόβλημα.
Ούτε με την ανταλλαγή links έχεις πρόβλημα. Απλά το αναφέρουν για να μην γίνεται κατάχρηση.
Σε γενικές γραμμές, πρέπει να τονίσω ότι επί της ουσίας, το spam seo είναι που είναι καραμπινάτο black hat seo και μπορεί να οδηγήσει σε penalize αν η σελίδα γίνει manual review φυσικά. Αυτό που προσπαθεί η Google, είναι να μειώσει την αξία αυτών των links, οπότε να είναι ανούσιο να ασχοληθείς. Το 2010 για παράδειγμα, τα περισσότερα λογισμικά που έκαναν spam links είχαν καταπληκτικά αποτελέσματα. Αυτό δεν ισχύει πλέον. Δεν μπορείς να χτυπήσεις εύκολα όρους υψηλού ανταγωνισμού.
Εγώ πάλι θα χρησιμοποίηση αυτήν την μέθοδο που πρωτινές για να είμαι ήσυχος.
θα έχεις και καλύτερα αποτελέσματα βασικά 😉
Το μόνο κακό είναι ότι οι περισσότεροι webmasters το βλέπουν επιφυλακτικό αυτό. Είναι λόγω της μειωμένης εξοικείωσης που έχουμε ως Έλληνες με το SEO και το Internet Marketing γενικά.
Εγώ πάντως θα χρησιμοποιούσα αυτέ της μεθόδους εφόσον είχα καλό περιεχόμενο. Ένα site που έχει μόνο link δεν έχει να προσφέρει κάτι.
Pingback: 7 Μύθοι για την Google! - Para Marketing Blog : Para Marketing Blog