Συχνά όταν οι επιχειρήσεις αποφασίζουν να ενσωματώσουν credit card payment gateways στην ιστοσελίδα τους, βρίσκουν την όλη διαδικασία πολύπλοκη (ιδιαίτερα στην Ελλάδα). Είναι ιδιαίτερα σημαντικό επομένως να καταλάβουμε όλες τις διαδικασίες που εμπλέκονται, ώστε να έχουμε την κατάλληλη κατεύθυνση και να καθοδηγήσουμε βήμα προς βήμα τον πελάτη μας.
Δημιουργία Εμπορικού Τραπεζικού Λογαριασμού (Merchant Account)
Πριν προβούμε στην όποια διαδικασία εγκατάστασης ενός payment gateway, πρέπει πρώτα να έχουμε έναν εμπορικό τραπεζικό λογαριασμό. Στην Ελλάδα οι περισσότερες τράπεζες είναι διστακτικές στην παροχή δυνατότητας αυτής της ευκολίας, οπότε αυτό είναι το πρώτο βήμα που κάποιος ιδιοκτήτης ηλεκτρονικού καταστήματος πρέπει να ξεπεράσει. Η καλύτερη εναλλακτική για Ελλάδα αποτελεί το Viva Payments. Προκειμένου να δημιουργήσετε έναν εμπορικό – εταιρικό λογαριασμό, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε την τράπεζα σας και να αποστείλετε τα απαραίτητα έγγραφα/
Εγκατάσταση ενός payment gateway
Η υπηρεσία με την οποία πραγματοποιείται η συναλλαγή, λέγεται payment gateway και είναι ουσιαστικά η διαδικασία με την οποία ξεκινά η διαδικτυακή συναλλαγή. Ουσιαστικά η payment gateway, είναι το αντίστοιχο του μηχανήματος που θα περνούσαμε την πιστωτική / χρεωστική μας κάρτα και θα κάνατε μια πληρωμή.
Δημιουργία του ηλεκτρονικού σας καταστήματος (e-shop)
Για να πραγματοποιήσει κάποιος μία συναλλαγή, είναι απαραίτητο η ιστοσελίδα σας να έχει ιδιότητες ηλεκτρονικού καταστήματος (eshop), μέσα από την οποία θα γίνει η επιλογή των προϊόντων, θα προστεθούν τα αντικείμενα στο καλάθι και τέλος θα βγει το συνολικό κόστος.
Πράγματα που πρέπει να ξέρετε:
Οι τράπεζες χρεώνουν κάποια έξοδα συναλλαγών με κάθε αγορά που γίνεται στο ηλεκτρονικό σας κατάστημα. Κάθε φορά επομένως που αγοράζει κάποιος, η τράπεζα κρατά ένα ποσό για την συναλλαγή. Αυτό ισχύει επίσης και σε άλλες μορφές payment gateways, όπως viva payments, paypal κλπ.
Η επιστροφή χρημάτων ενδέχεται να περιλαμβάνει κάποιο κόστος. Ανάλογα με την τράπεζα ενδέχεται να υπάρχουν κάποια επιπλέον κόστη όταν αποφασίσετε για κάποιο λόγο να επιστρέψετε τα χρήματα από μία αγορά σε έναν πελάτη σας, στην περίπτωση που έχετε πολιτική επιστροφής προϊόντων. Ανάλογα με την τράπεζα επίσης, η επιστροφή μπορεί να παίρνει κάποιο χρονικό διάστημα.
Η διαδικασία ενσωμάτωσης πληρωμών με πιστωτικές κάρτες δεν είναι κάτι το ιδιαίτερα δύσκολο, αλλά εάν είστε νέος webmaster τότε η διαδικασία και τα παραπάνω βήματα μπορεί να σας μπερδέψουν. Εάν όμως κάνετε την κατάλληλη έρευνα για καταλάβετε την εμπλεκόμενη διαδικασία, θα μπορέσετε να διαλέξετε την κατάλληλη τράπεζα, θα δείτε τι παροχές έχει και φυσικά που συμφέρει οικονομικά να κινηθείτε.
Σημείωση: Μην βάζετε keywords στο πεδίο για το όνομα καθώς επίσης και links προς άσχετες ιστοσελίδες με τη θεματολογία του άρθρου. Οι διαχειριστές του ifeed θα μαρκάρουν αυτόματα αυτά τα σχόλια ως spam!
0