Κατασκευή eshop – Επιλογή πλατφόρμας ecommerce;

Το άρθρο δημοσιεύτηκε από τον Αλέξανδρος Ίτσιος

Ονομάζομαι Αλέξανδρος Ίτσιος και είμαι ο ιδρυτής της κοινότητας του ifeed. Eίμαι Co-founder της EnterLogic που ειδικεύεται κυρίως στο Internet Marketing. Σκοπός μου είναι να δείξω στον αρχάριο internet marketer, καθώς επίσης και τον επιχειρηματία που μόλις μπήκε στον χώρο του internet, πως να φτιάξει μια επικερδή διαδικτυακή επιχείρηση. Σε περίπτωση που θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου, μπορείτε να με βρείτε στο Facebook, Twitter και Google Plus.


Σε αυτό το εκπαιδευτικό βίντεο, θα σας παρουσιάσω τις 4 πιο γνωστές πλατφόρμες για eshop. Πριν συνεχίσω, θέλω να τονίσω ότι η παρακάτω σύγκριση είναι καθαρά προσωπική και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν πραγματοποίησα development πάνω σε αυτές, αλλά απλά έστησα templates και plugins.

Magento

Το Magento είναι ίσως η πιο διάσημη ανοιχτού κώδικα πλατφόρμα για ηλεκτρονικά κατασταστήματα.

  • Είναι ανοιχτού κώδικα και δωρεάν, αλλά έχει και άλλες εκδόσεις, οι οποίες είναι πανάκριβες κατά τη γνώμη μου, ιδιαίτερα για τις απαιτήσεις των περισσότερων ελληνικών καταστημάτων.
  • Έχει εξαιρετικά μεγάλη γκάμα από templates και plugins. Ίσως τη μεγαλύτερη από τις υπόλοιπες πλατφόρμες.
  • Το backend του είναι σχετικά απλό και έχει αρκετά πράγματα προεγκατεστημένα.
  • Εάν θελήσετε να μάθετε πώς να κατασκευάσετε ένα template, τότε θα χρειαστεί να έχετε περισσότερες γνώσεις, μιας και το magento είναι φτιαγμένο πάνω στο zend framework.
  • Το σύστημα αναβάθμισης του είναι πολύπλοκο και δύσχρηστο σε σχέση με τις άλλες πλατφόρμες.
  • Χρειάζεται vps ή dedicated server για να είναι γρήγορο, οπότε το κόστος συντήρησης του είναι απαγορευτικό.

Prestashop

Το Prestashop είναι και αυτό μία αρκετά διάσημη ανοιχτού κώδικα πλατφόρμα παγκοσμίως και έχει αρχίσει να γίνεται ιδιαίτερα γνωστή και στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα. Το prestashop:

  • Είναι αρκετά γρήγορο και μπορεί να τρέξει άνετα σε πακέτα shared hosting
  • Η δημιουργία templates είναι σχετικά εύκολη, μιας και γίνεται χρήση της smarty engine
  • Είναι εύκολο στις αναβαθμίσεις
  • Έχει αρκετά templates και plugins
  • Η κοινότητα του είναι οργανωμένη και μεγάλη, αλλά όχι τόσο όσο του Magento
  • To Back End θα έλεγα ότι είναι πολύπλοκο ή τουλάχιστον χρειάζεται κάποιο χρόνο προκειμένου να το συνηθίσετε σε σχέση με τις άλλες πλατφόρμες.

Virtuemart

Το virtuemart είναι και αυτό μία ακόμη πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα και από τις πιο διάσημες στην Ελλάδα, λόγω της εκτεταμένης χρήσης του Joomla. Το virtuemart :

  • Είναι ικανοποιητικό από ταχύτητα
  • Έχει το ίδιο σύστημα δημιουργίας templates όπως με το joomla.
  • Η αναβάθμιση γίνεται εύκολα
  • Το backend του χρησιμοποιεί την ίδια λογική όπως το joomla.
  • Χρειάζεται το joomla για να λειτουργήσει
  • Προσωπικά προτιμώ stand alone πλατφόρμες e commerce.

OpenCart

Το OpenCart είναι για εμένα αυτή τη στιγμή η καλύτερη πλατφόρμα για eshop και είναι και αυτή ανοιχτού κώδικα.

  • Είναι αρκετά γρήγορο.
  • Είναι εύκολο να δημιουργήσει κάποιος templates.
  • Η αναβάθμιση είναι σχετικά εύκολη.
  • Το backend του είναι το πιο εύκολο που έχω συναντήσει στη ζωή μου και έχει αρκετά καλές προσθήκες που έρχονται έτοιμες με την εγκατάσταση.
  • Δεν χρειάζεται ιδιαίτερα ειδικές γνώσεις για να κάνετε τροποποιήσεις, πέρα από τα βασικά.
  • Το μόνο μειονέκτημα του είναι ότι δεν υπάρχει επαρκής μετάφραση για την ελληνική γλώσσα.


Συνοπτικά, για εμένα το opencart είναι η καλύτερη πλατφόρμα, ιδιαίτερα αν ψάχνετε ένα σύστημα το οποίο θα είναι εύκολο στη διαχείριση και την αναβάθμιση. Το Magento θα το απέφευγα για eshop της σειράς, αφού το κόστος μηνιαίας συντήρησης για sever βγαίνει εξαιρετικά ακριβά. Το prestashop για να πω την αλήθεια δεν το προτίμησα επειδή το backend του είναι πραγματικά πονοκέφαλος σε σχέση με τα υπόλοιπα. Τέλος το virtumart αν και είναι αρκετά καλό, δεν το προτιμώ επειδή δεν έρχεται από μόνο του και πρέπει να εγκαταστήσω και το joomla μαζί. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, το opencart θα κάνει ακριβώς αυτό που θέλετε, οπότε αξίζει να ασχοληθείτε μαζί του.

Χρειάζεστε κάποιο οικονομικό πακέτο για το ecommerce κατάστημα σας;
Ρίξτε μια ματιά στα πακέτα της
Supremo Hosting


Σημείωση: Μην βάζετε keywords στο πεδίο για το όνομα καθώς επίσης και links προς άσχετες ιστοσελίδες με τη θεματολογία του άρθρου. Οι διαχειριστές του ifeed θα μαρκάρουν αυτόματα αυτά τα σχόλια ως spam!

16 Σχόλια στο Άρθρο “Κατασκευή eshop – Επιλογή πλατφόρμας ecommerce;


  1. vasilis on said:

    Ενδιαφέρον το podcast. Να διορθώσω μόνο κάτι για το opencart υπάρχει πλέον Ελληνική μετάφραση και για την τελευταία έκδοση 1.5.3. Συμφωνώ και γω πάντως το opencart έιναι η σωστότερη επιλογή για να αναπτύξει κάποιος το eshop του αυτή τη στιγμή.

  2. Αυτό που ήθελα να πω είναι ότι υπάρχει σχετική καθυστέρηση και ελλείψεις σχετικά με την Ελληνική γλώσσα.

    Έχεις δοκιμάσει και άλλες πλατφόρμες για κατασκευή eshop?

  3. Βασίλης on said:

    Μπράβο πολύ καλό βοήθημα για όσους θέλουν να φτιάξουν eshop. Επίσης θα συμφωνήσω ότι το OpenCart είναι η καλύτερη επιλογή και σε ευκολία χρήσης αλλά και πολύ καλό.

  4. vasilis on said:

    Εχω δοκιμάσει joomla + virtuamart αρκετά, αλλά επίσης το λίγο το magento -prestashop και το wordpress με το getshopped. Δεν έχω δοκιμάσει το drupal με το ubercart αλλά δε νομίζω να μπω στη διαδικασία μιας το drupal έιναι άγνωστο προς εμένα.
    Τα μειονεκτήματα του opencart για εμένα είναι τα σχετικά λίγα εμπορικά καλαίσθητα templates και η δυσκολία να προσθέσεις περιεχόμενο εκτός των βασικών κατηγοριών που υπάρχουν εγκατεστημένα.

    Βέβαια την ευκολία διαχείρισης του, το εξαιρετικό πολυγλωσσικό, την ευκολία εύρεσης modules & themes μέσα από το ίδιο το opencart.com και τέλος το βασικότερο την ασφάλεια που προσφέρει (δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ security issue ακόμη και για την έκδοση 1.4.x που λειτουργεί κανονικά ακόμη).
    Πιστεύω πως και στην Ελλάδα που το joomla βασιλεύει θα πάρει πολύ μεγάλο μερίδιο τους κατασκευαστές eshop.

  5. vasilis on said:

    Τι έγινε ρε παιδια πολλοί Βασίλιδες πέσαμε 🙂

  6. Πολύ χρήσιμες για οδηγίες για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με την κατασκευή eshop.

  7. Πιστεύω ότι είναι σχετικά δύσκολο να καταφέρει να πάρει μεγάλο ποσοστό χρηστών από το joomla.

    Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν virtuemart όχι επειδή είναι καλύτερο ή απλότερο από το opencart, αλλά επειδή έχουν συνηθίσει το ίδιο το joomla. Τα τονίσω βέβαια ότι το opencart δεν έχει τη δυνατότητα να το έχεις και σαν blog όπως είναι το drupal + ubercart ή το joomla+ virtuemart.

    Δεν ξέρω βέβαια αν υπάρχουν καλά και αξιόπιστα plugins για το opencart, αλλά την τελευταία φορά που το είχα δει, δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο. Βέβαια πιστεύω ότι αυτό είναι μικρό το κακό. Αν θέλεις blog, μπορείς να φτιάξεις ένα άλλο με wordpress για παράδειγμα.

  8. Πράγματι! Αρχικά νόμιζα ότι είσαι ο ίδιος!

  9. Ευχαριστώ! θα κάνω ότι καλύτερο μπορώ για να εμπλουτίσω το blog με περισσότερα εκπαιδευτικά βίντεο 🙂

  10. Αλέξανδρε καλησπέρα, έχω μια μικρή διαφωνία. Έχοντας χρησιμοποιήσει αρκετά το magento μπορώ να πω με σιγουριά ότι υπάρχουν shared hosting επιλογές, στημένες ειδικά για magento που με 50 ευρώ το χρόνο καλύπτουν τις ανάγκες ενός νορμάλ eshop.

    Ιδιαίτερα πολύπλοκο και πιθανώς overkill για κάποιες περιπτώσεις αλλά αν υπάρχουν απαιτήσεις είναι η καλύτερη επιλογή (χωρίς να έχω άποψη για wordpress αλλά έχοντας για όλα τα υπόλοιπα που αναφέρεις).

    Επίσης, ότι και να σημαίνει αυτό, αν με ρώταγες τι θα έστηνες αυτή τη στιγμή πιο ευχάριστα, θα έλεγα opencart 😀

  11. Ανδρέα καλησπέρα,

    Για να πω την αλήθεια σε 2 eshop που διαχειριζόμουν σε magento και είχαν περίπου 8.000 – 12000 επισκέπτες το μήνα, πραγματικά σερνόταν. Αν σκοπός σου από την άλλη είναι να φτιάξεις ένα μικρομεσαίο eshop, τότε όλα τα υπόλοιπα σου κάνουν. Το Opencart πάντως είναι καταπληκτικό 😀

  12. Ο λόγος που το είπα είναι για να τονίσω πως υπάρχουν magento optimized shared hosting επιλογές, που καλύπτουν ~ αυτές τις ανάγκες δουλεύοντας μια χαρά.

    Ακόμα και έτσι όμως, εξακολουθεί να είναι η ‘απαιτητική επιλογή’ που ίσως οδηγείται ούτως ή άλλως σε κάτι παραπάνω από shared hosting – απλά είναι επιλογή, όχι ανάγκη.

  13. Κάποιο άλλο eshop έχεις χρησιμοποιήσει? Ποιο άλλο θα πρότεινες στο μέσο χρήστη ή web designer που τώρα ψάχνεται να βρει ποια e shop πλατφόρμα θα χρησιμοποιήσει?

  14. Opencart το θεωρω απο τις καλυτερες και πιο γρηγορα ανανεωσιμες σε θεματα Plugins themes πλατφορμες.Και ευκολη στην χρηση για καποιον που δεν ειναι τοσο σχετικος αντιθετος με το magento που πραγματικα σε πεθαινει

  15. Είπα και πριν ότι πιο ευχάριστα, θα έστηνα opencart. Θα πρέπει να είναι αυτή τη στιγμή κατά τη γνώμη μου η αρχική επιλογή και αν υπάρχουν ειδικότερες ανάγκες, να ψαχτείς στις υπόλοιπες εναλλακτικές.

    Σε κανένα μέσο χρήστη δεν θα πρότεινα magento – μάλλον joomla – virtuemart που θεωρώ το πιο εύκολο στη χρήση και σε web designer, αν έχει ασχοληθεί με κάποιο cms (WP, Joomla, Drupal) θα πρότεινα αρχικά να παραμείνει σε αυτό.

  16. Καλησπέρα και από εμένα 🙂

    Καλό είναι το opencart, αλλά…έχει μόνο τα πολύ βασικά που θα χρειαστεί κάποιος και αυτό είναι κάτι που δεν πρόκειται να αλλάξει (η εταιρεία που είναι πίσω από το opencart κρατάει 20% από κάθε πώληση extension). Η αναγκαιότητα για extensions δημιουργεί μακροπρόθεσμα πρόβλημα συντηρησιμότητας. Τα updates των extensions βγαίνουν χωρίς κάποιο changelog, οπότε δεν υπάρχει εικόνα για τις αλλαγές που έγιναν στη νέα έκδοση. Προσωπικά, για να έχω εικόνα των αλλαγών, κρατάω όλα τα sources των extensions και όταν βγει νέα έκδοση τρέξω μια diff και βλέπω τις αλλαγές και αν χρειάζεται να αναβαθμίσω. Επίσης, το documentation είναι ουσιαστικά ανύπαρκτο.
    Στα θετικά του opencart είναι το vqmod, το σχετικά απλό admin περιβάλλον και τα templates που χρησιμοποιούν php αντί κάποιο template engine (βοηθάει πάρα πολύ σε περιπτώσεις custom design).

    Πριν το opencart χρησιμοποιούσα το cs-cart (μάλλον εκεί θα ξαναγυρίσω). Πολύ καλύτερο και πληρέστερο διαχειριστικό. Το μόνο αρνητικό που έχει είναι ότι χρησιμοποιεί το smarty ως template engine και τα templates είναι χωρισμένα σε πάρα πολλά αρχεία. To documentation είναι αρκετά καλό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Αποκτήστε τα Παρακάτω Δύο
ΔΩΡΕΑΝ Ebook

seo ebook

Τα συγκεκριμένα ebook θα σας αποκαλύψουν κάποια από τα μεγαλύτερα μυστικά για να αυξήσετε τις θέσεις σας στο Google, καθώς επίσης και τα έσοδα σας μέσω internet!!!

  • Ανεβείτε Εύκολα Στο Google
  • Αποκτήστε Υψηλή Επισκεψιμότητα
  • Κερδίστε Περισσότερα Χρήματα

Εγγραφείτε στο Εβδομαδιαίο NEWSLETTER

&

Αποκτήστε ΔΩΡΕΑΝ το SEO Ebook
"Αποτελεσματικό Link Building" & το Ebook "Χρήματα Μέσω Internet".